De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/book/vinylsnijder

Vinylsnijder

By peteruithoven, ingridvbeek, Musa, diana, Timo, matthijs. Last update on 13 dec 2017.

Onze Vinylsnijder heet Calortrans CT-60, en snijdt met een mesje vormen uit folies met een breedte tot 60cm. De machine is geschikt voor stickervel, folies voor beletteringen en het bedrukken van t-shirts, en papier. De aansturing gaat vanuit Inkscape.

Stickers

Illustrator 

Wanneer je een file opslaat om te printen, sla hem op als .svg bestand.

Inkscape openen

Toets [alt+F2] en type Inkscape in de popup, gevolgd door [enter].

Als Inkscape opgestart is, kun je in inkscape iets maken, of iets importeren dat je al eerder hebt gemaakt.

Een aantal tutorials voor Inkscape:
Basisgeavanceerdvormen.

Om vanuit Inkscape iets te snijden op de vinylsnijder moet je bestand een vectorbestand zijn, lijnen dus. Als je bestand dat nog niet is, kun je het in Inkscape omzetten, zie onder

Draai je bestand 90 graden in verband met de snijrichting van de plotter. Nu zal deze in de breedte plotten ipv in de lengte.

Iets maken

Iets tekenen kan met het potloodje (in de toolbar links van je venster), het wordt dan automatisch een vectortekening. Nu kun je door naar “Iets snijden”.

Letters maak je door onderin de toolbar op het pijltje naar recht te klikken, waardoor nog meer opties zichtbaar worden, waaronder “Text”. Klik daarop, kies bovenin je venster het gewenste lettertype en de gewenste grootte en type je text. Klik dan op het selectiepijltje bovenin de toolbar om de tekst te selecteren. Klik In het menu bovenin je venster op “Path > Object to path” of toets [shift+crtl+c]. Hiermee heb je van de letters een verzameling vectoren gemaakt. Nu kun je door naar “Iets snijden”.

Iets importeren

Inkscape kan een groot aantal gangbare formaten importeren.  Klik In het menu bovenin je venster op “File > Import” of toets [crtl+i]. Selecteer dan je bestand.

Let erop dat na het importeren de maten nog steeds kloppen na importeren. Na het maken van een SVG in Illustrator en deze te importeren in Inkscape klopte de mm maat niet meer. (Illustrator slaat bestanden altijd op zonder maat soort te omschrijven waardoor Inkscape deze interpreteert als pixels terwijl je mogelijk mm hebt gebruikt).

Als je een bestand importeert dat al een vectorbestand is, kun je gelijk door naar “Iets snijden”.

Let op! objecten geimporteerd vanuit andere programma's komen als een 'group' voor in inkscape. Door het object te selecteren en uit elkaar te halen door control+U te klikken is het object klaar om het om te zetten naar een path.

Als je bestand geen vectorbestand is, kun je het importeren en omzetten. Dit doe je door met het selectiepijltje bovenin de toolbar het uit te snijden voorwerp te selecteren en in het menu bovenin je venster op “Path > Object to path” of toets [shift+crtl+c] te klikken. Hiermee heb je van het object een verzameling vectoren gemaakt. Nu kun je door naar “Iets snijden”. Soms geeft het programma toch een foutmelding. We weten nog niet precies hoe we dat op moeten lossen, maar vraag het ons gerust, dan proberen we het samen.

Juist verschaling

Let op dat je tekening in de juist schaal staat. Inkcut kan alleen maar tekeningen van "96 user units per inch". In recente versies van inkscape kan die verschaling anders ingesteld worden, dus controleer of dat goed staat onder "File" -> "Document properties". Zet daar "Display Units" (tijdelijk) op "in" (inch), zodat je onder "Scale" de "Scale x" op 96 kunt instellen. Als het goed is staat er rechts naast "user units per in.", zodat je weet dat je inderdaad 96 units per inch aan het instellen bent.

Materiaal

We hebben hier een aantal soorten vellen liggen.

 • T-Shirt plak plastic. Te herkennen aan een witte achterkant.
 • Stickervel / plak plastic. Te herkennen aan een wittte achterkant met opdruk.  
 • Papier.
 • Vilt T-Shirt plak plastic. 

Vraag aan een Fablab manager na wel mesje je nodig hebt voor het materiaal en wat de kosten van het materiaal zijn.

Iets snijden

Ga in de menubalk naar “Extensions > Cutter / Plotter > InkCut v1.0”. 

 • Maak verbinding met de vinylsnijder:
  • Klik rechtsboven op de knop Properties. Een nieuw venster verschijnt (soms onder een ander venster!).
  • Selecteer Serial bij Interface.
  • Klap Serial open en check of bij Port "/dev/ttyUSB0" geselecteerd is. 
  • Controleer de overige settings: Baudrate is 9600, Bytesize is 8, Parity is None, Stopbits is 1, XON/OFF, RTS/CTS, DSR/DTR staan alledrie uit.
  • Sluit het venster met "Save". 
  • Het "Test connection" knopje lijkt niet altijd goed te werken, je krijgt niet altijd feedback over de test.
  • Nadat je op save gedrukt hebt, verandert er mogelijk niets in het eerste scherm, de keuzelijst achter "Device" blijft leeg. Dat is geen probleem, je kunt toch je opdracht versturen.
 • Klik op het tabje “General” en zet onder de box "Material" de "Margin" op 0 en bij "Position" de X en Y op 0. Op deze manier kun je door de snijkop handmatig te verplaatsen (zie op de snijmachine) bepalen waar de tekening begint. Als je voor het apparaat zit (tegenover het paneel), zal de tekening links boven de start positie uitgesneden worden. 
 • Binnen dit tabje kunnen ook het aantal kopies en hun onderlinge afstanden worden ingegeven. Elke verandering van deze waarden worden niet realtime upgedate in het Preview venster, klik daarvoor linksonder op "Preview".
 • Klik op het tabje "Options" en zorg ervoor dat "Invert y-axis" aanstaat. Verder moet onder "Output" "Send to cutter/plotter" aangevinkt staan.
 • Wanneer je box around plot aanvinkt zal hij een vierkant om je tekening snijden.
 • Let erop dat de vinylsnijder in de lengte snijdt. Dwz, de hoogte van je tekening wordt de breedte van de rol, de breedte van je tekening wordt de lengte op de rol.
 • De instelling voor force en speed werkt niet in inkcut, die moet je op het apparaat zelf zetten Doe altijd eerst een testje om te zien of je sticker wel goed geneden wordt. Een klein vierkantje in de hoek uitsnijden ofzo.
 • Om je werk te snijden klik op "Plot Paths", er verschijnt wederom een ander venster (die ook onder een vorig venster kan liggen) met daarin wat gegevens over het te snijden werk. Als alles hier klopt en de machine staat op de juiste beginpositie (zie "Op de snijmachine") klik dan op "Send".

Op de snijmachine

Stop nu het stickervel in de machine, let er op dat de aandrukwieltjes op de juiste plekken staan (dat wijst zich vanzelf als je naar de machine kijkt zonder de folie erin). T-shirtfolie met de matte/witte kant naar boven, stickervel met de goede kant naar boven.

Je kunt het mesje op de juiste beginpositie zetten door op “Online” te drukken, het mesje te verplaatsen met de pijltjestoetsen. Bevestig de positie door op de crosshair tussen de pijltjes te klikken. Druk vervolgens weer op "Online" om de machine weer gebruiksklaar te maken.

Op het paneel kun je ook de druk aanpassen, wij raden aan:

 • 40/50 aan voor snijden
 • 100 voor schrijven.

De snelheid kun je voor precies werk het beste op 50 zetten. Als je hem sneller zet komen gesloten lijnen niet goed uit. Je bent dan veel tijd kwijt met nabewerken. Voor heel grof werk kun je hem wel tot 150 zetten, maar blijf er wel altijd bij, voor als de machine vastslaat in het materiaal.

Zorg ervoor dat je de tekening uitsnijd tussen twee wieltjes, anders heb je kans dat het papier scheef getrokken wordt en de machine vastslaat. Gebeurt dat toch, trek dan direct de stekker er aan de apparaatkant uit. 

Het is geen probleem om vlak bij de rand van het materiaal te beginnen, ook bespaar je op die manier materiaal.

Om een opdracht tussentijds af te breken klik dan op "Pause" op de snijmachine. Er is geen mogelijkheid op de snijopdracht definitief af te breken. Hiervoor moet je helaas de machine uit en aan zetten. De knop zit naast de stekker. 

Loop nooit weg bij de machine, hij kan de folie verkreukelen en zichzelf kapotmaken. Kijk vantevoren even waar op het apparaat de pauseknop zit, zodat je snel kunt ingrijpen als het fout gaat. Snij ze!

Vinylsnijder Illustrator voor t-shirt

Zorg ervoor dat er alleen paths overblijven (dus geen compound-paths, groepen e.d.) inéén laag. N.B. De snijplotter snijd op de volgorde (arrange) zoals die in de laag in het layers paneel staat.
 

Maak de oriëntatie goed van het document. Het wordt geprint als zoals op de afbeelding hieronder.

Kies vervolgens Save As en sla het document op als SVG.
 
De SVG instellingen laat je staan zoals ze zijn:
SVG Profiles: SVG 1.1 of 1.0
Type: Convert to Outline
Location: Embed
Preserve Illustrator Editing Capabilities? Nee
Daarna open je het bestand in Inkscape op Linux.
 
Daarin selecteer je alles en kies je in het menu bovenin: Path > Object to Path
 
Om hem vervolgens te snijden kies je in het menu bovenin: Extensions > Cutter / Plotter > InkCut v1.0
 
Dat menu stel je als volgt in (de meeste instellingen staan gewoon goed, maar voor de zekerheid zijn ze allemaal beschreven):
 
1. Tabblad Paths
 1. Copies: 1
 2. Make stacks: uit
 3. Box around: uit
 4. Flatness: 0.2
 5. Padding H x V = 5.0 x 5.0
 6. Position X x Y = 0.50 x 0.50
2. Tabblad Device
 1. Device width: 70
 2. Device length: 1000
 3. Tile width: De breedte van jouw document
 4. Tile height: De hoogte van jouw document
 5. Velocity: 4
 6. Force: 50
 7. Axis > Rotate cutting: uit
 8. Axis > Mirror: uit
 9. Cutting > Overcut: 0.50
 10. Cutting > Blade offset: 0.15
3. Tabblad Settings
 1. Connection: Serial
 2. Port: /dev/ttyUSB0
 3. Baud: 9600
 4. Bytesize: 8
 5. Parity: none
 6. Stopbits: 1
 7. Xon/Xoff: aan
 8. RTS/CTS: aan
4. Algemeen onderin
 1. Distance to feed: 0.0
 2. Preview instead of cut: uit
Als je klaar bent kan je eerst een proef maken. Anders klik je op apply en dan wordt de vector geplot!

Stickers aanbrengen

Om stickers goed aan te brengen, met de goede afstanden tussen alle onderdeeltjes van je ontwerk is het belangrijk je ontwerp eerst over te brengen op applicatie tape / transfer paper. 

 1. Klip je ontwerp ruim uit.
 2. Plak dit wanneer nodig vast aan de tafel zodat het vlak blijft liggen.
 3. Haal al het folie dat je niet wilt opplakken ervanaf zodat alleen je ontwerp over blijft. 
 4. Plak de applicatie tape hieroverheen, dit kun je het beste met een spateltje (of pin pas) pas doen zodat er geen luchtbellen ontstaan. 
 5. Neem dit mee. 
 6. Op lokatie kun je dan het schutvel (waar het stickerfolie op geplakt is) ervanaf halen zodat je de stickers en de applicatie tape overhoud. 
 7. Plak dit op een oppervlakte, liefst ook met een spateltje (of pin pas). 
 8. Haal de applicatie tape er dan vanaf.