De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/comment/3684

Stempels maken met rubber

By rick on wo 23 dec 2015 09:47:39
Authors: 

Heidy

Stempels graven met de lasersnijder in rubber.
Materials: 

rubber

Machines: 

lasercutter

Moeilijkheidsgraad: 

Beginner

Step by step instructions: 

Vandaag (dinsdag 18 okt) heb ik gegraveert met de laser in rubber om stempels te kunnen maken. Ik wilde een jas maken voor mijn zoontje en vond het leuk om daar een label voor te maken.

Ik heb gespeeld met tekst en plaatjes voor de stempels. Dit heb ik gedaan in illustrator en opgeslagen als EPS (illustrator 3)

Problemen en oplossingen

 • Bij het openen kwam ik erachter dat ik de tekst niet omgezet heb naar paden. Hierdoor wordt er een ander font gelinkt in corel draw.
  Heel belangrijk dus om je tekst voor het opslaan om te zetten naar paden (vormen die je kunt bewerken)
  Ik heb dit opgelost door het lettertype van internet te plukken en op te slaan in de map (C):windows:fonts
 • Daarna wilde het vector opject niet verschijnen in het scherm om te kunnen laseren (processing mode).
  Ga terug naar je bestand en selecteer het gehele opject, kies het tabblad bitmap bovenin het scherm en klik op convert to bitmap.
  De instellingen heb ik gezet op 300 dpi en CMYK. Dan krijg je het scherpste beeld wat mogelijk is. Het ziet er dan nog een beetje pixelig uit, maar ik had kleine plaatjes en dit zag je niet terug in het eind resultaat.
 • Op een gegeven moment wilde de laser niet starten en gaf een melding met ESC. Na een poosje proberen kwam ik erachter dat de laser kop te ver naar links stond. Op de laser zelf heb ik d.m.v. de pijl toetsen de kop iets naar rechts verplaatst. Hierdoor ging het wel.

Instellingen

Instellingen voor het graveren met de laser in 4mm dik rubber, met een fijne dichtheid.
speed:100 / power min:40 / power max:40 / scan / interval:0.05 (do not enable optimized scan)
 
Ik vond dat hij niet diep genoeg gelasered/gegraveerd had, hierdoor de laser nog een keer op de zelfde plek met dezelfde instelling nog een keer laten laseren.
Belangrijk is wel dat je min. 5 minuten wacht voordat je weer op je object gaat laseren. Anders wordt de laser punt rood en smelt je resultaat weg.