De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/fabpublicatie/hergebruik-oud-laptopscherm

Hergebruik oud laptopscherm

By Timo on zo 13 dec 2015 12:52:09
Auteurs: 

Timo Ammerlaan

Na 14 jaar was mijn Pentium III 256MB RAM laptop toch echt verouderd. Het scherm was daarentegen nog prima bruikbaar met 1600*1200 pixels.
Machines: 

lasercutter

Moeilijkheidsgraad: 

Geavanceerd

Constructie tijd: 
20.00Hours
Kosten inschatting: 
€50.00
Onderdelen lijst: 
  • 4mm dik triplex
  • 6mm dik triplex
  • oud laptop display
  • controller board voor het laptop display

 

 

Stap voor stap instructies: 

De oude laptop moet eerst uit elkaar gehaald worden, dit verschilt per laptop dus zoek voor die van u een tutorial als dit moeizaam verloopt.

Zoek het typenummer van het paneel, dit staat vaak op een sticker op de achterkant (die van mij was een LTM15C166).

Voor dit paneel moet u op internet een 'controller board' zoeken, dit zorgt ervoor dat uw scherm met VGA/DVI/HDMI/DP aangesloten kan worden.

Als er een controller board voor uw paneel beschikbaar is, kunt u beginnen aan het ontwerpen van een behuzing.

Deze behuizing is dus enorm specifiek voor uw paneel, meet alle punten voor schroeven goed op en ontwerp een behuizing waar alles in past, houd een ruimte vrij voor het controller PCB van 20 bij 15 bij 4 cm. De gaten voor deze printplaat kunt u later wanneer u het bord binnen heeft boren of in uw ontwerp verwerken.

Om het stroomverbruik te verlagen heb ik de TL-balk in het display vervangen door een LED strip.

Oude panelen (van voor 2007 schat ik) hebben vaak een TL-balk als lichtbron, dit kunt u herkennen aan de aanwezigheid van een printplaat waar 'CAUTION! HIGH VOLTAGE!' op staat. Indien dit het geval is kunt u ervoor kiezen om deze TL te verwijderen en te vervangen door een LED-strip. Deze verlichting zit in 1 of 2 randen van het scherm, welke rand het is kunt u herkennen aan de draden die ernaartoe gaan.

Meet de lengte op van de TL-balk en zoek op internet naar een LED backlight kit op die maximaal evenlang is. De LED strip moet ook een voeding hebben, een printplaat die de hoogspannings printplaat moet vervangen.

Deze LED-strips zijn ontzettend fel, u kunt het stroomverbruik verder beperken door een van de draden door te knippen en hier een weerstand tussen te plaatsen (in mijn geval 50 Ohm). Het licht neemt hierdoor af, maar bij mij was het op vol vermogen zo fel dat het hele scherm wit werd.

Om dit scherm ook zonder stopcontact te kunnen gebruiken heb ik geprobeerd een 5 Volt naar 12 Volt DC-DC converter te installeren. Helaas konden mijn USB poorten dit niet aan, dus dat is nu geschrapt. Het scherm moet met 12 Volt DC gevoed worden, met TL 5 Ampère en met een LED-strip 1 Ampère.

Voor dit soort projecten is het te verschillend tussen paneel A en paneel B om een universele behuizing te ontwerpen, daarom dat ik deze beschrijving voor u heb geschreven om u in de goede richting te sturen.

Wanneer u de onderdelen ontworpen heeft kunt u deze snijden met de lasersnijder. Ze de power op 100, en de snelheid op 1,1 voor 6mm dik triplex en 1,4 voor 4mm triplex. Houdt u ook rekening met de verschillende soorten lijm tussen triplex waardoor het een makkelijker snijdt dan de ander. Hardhout triplex is bijvoorbeeld zeer moeilijk om doorheen te komen en is daarom niet aan te raden.

 

 

Please add the machine settings you used to the machine settings page of the machine you used. 

Mislukkingen : 

De USB poorten konden niet genoeg vermogen leveren, misschien dat meerdere USB kabels dit kunnen verhelpen.

De behuizing wilde ik eerst van polystyreen maken, dat is echter breekbaar dus ik raad dat af.

Tips: 

De laptop onderdelen kunnen scherp zijn, pas op met stukken metaal (ook het aluminium folie)!

Als je de tijd neemt om dit goed op te meten kan er in principe niets fout gaan. Dit project bestaat uit wat onderdelen bij elkaar zoeken en in een behuizing schroeven. Solderen is in principe niet nodig. Houdt er wel rekening mee dat het opmeten super precies komt, een millimeter afwijking is al teveel! Vandaar dat ik deze moeilijkheid alsnog op geavenceerd heb gezet, vergis je niet met opmeten want je kunt anders opnieuw beginnen.