De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/fabpublicatie/jubileumasbak

Jubileumasbak

By joswas on di 24 sep 2013 15:37:50
Auteurs: 

Jos Wassink

Een glazen asbak aan achterzijde gegraveerd als kado voor 25-jarig huwelijk. Van twee rokers, haha.
Machines: 

lasercutter

Moeilijkheidsgraad: 

Beginner

Onderdelen lijst: 
  •  
Stap voor stap instructies: 

Thuis voorbereiding: Uitgaand van een oude trouwfoto bewerkt in Photoshop: hoofden los gemaakt van achtergrond, omgezet in grijswaarden, tekst toegevoegd en daarna omgezet in zwartwit raster. En gespiegeld, want ik print op ONDERZIJDE van de asbak. Opgeslagen als .jpg op USB-stick.

Op FabLab: bestand van USB stick ingelezen (import) in Corell Draw. Let op: versie X5 (spreek uit 'vijftien') is disfunctioneel. Lijkt te werken, maar wil printen noch opslaan. Versie 12 werkt wel. Instellen afbeelding op gewenste grootte (90 x 90 mm in mijn geval). Daarna kan vanuit Corell de Laser Cutter aangestuurd worden.

Instellingen: 60% power en power 60 Watt. Eerst met 5 mm tusssenruimte tussen de lijnen op kartonnen ondergrond geprint. Nu is te zien waar afbeelding terechtkomt. Het asbakje positioneren, de laser op juiste hoogte brengen. De tussenafstand verlaagd van 5 naar 0,1 mm en PROCESS!

Dat gaat lekker. Na circa tien minuten is de print klaar. Op advies van Pieter herhalen we de print (niets bewegen!) over de Y-as in plaats van de X-as. Met andere woorden: we gaan er nog een keer overheen.

Resultaat: Ja, het staat erop. Ik had de afbeelding iets kleiner moeten houden om de letters niet buiten de rand te laten vallen. Ook verrassend: geprinte deel wordt WIT op glas (op hout juist zwart). Bij een volgende poging spiegel ik niet alleen de afbeelding, ik maak 'm ook fotonegatief. Kijken hoe dat gaat.

Kosten: 3 euro voor een geschikte asbak (Blokker) en een donatie aan het FabLab.

Please add the machine settings you used to the machine settings page of the machine you used.