De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/fabpublicatie/newton-telescoop

Newton Telescoop

By ghanssen on di 6 sep 2016 09:51:06
Auteurs: 

Ger Hanssen

Dit beschrijft het ontwerp en de constructie van een Newton Telescoop.
Materialen : 

3mm triplex, 1mm triplex

Machines: 

lasercutter

Moeilijkheidsgraad: 

Gemiddeld

Constructie tijd: 
160.00Hours
Kosten inschatting: 
€35.00
Onderdelen lijst: 

Hieronder een totale lijst van de onderdelen. Ik heb ze in het Engels benoemd voor internationaal gebruik. Wie betere namen kan bedenken moet het me maar vertellen. De lijst verwijst naar alle onderdelen genoemd in de svg-bestanden.

CodeNaamToevoeging
TTTelescope Tube3 mm
TTTelescope Tube 
   
TTube parts3 mm
TSMS1Secondary Mirror Support1
TSMS2Secondary Mirror Support2
TSMBSecondary Mirror Base 
TSMPSecondary Mirror Positioner 
TSMMSecondary Mirror Mounting 
TSMH1Secondary Mirror Holder1
TSMH2Secondary Mirror Holder2
TSMR1Secondary Mirror Ring1
TSMR2Secondary Mirror Ring2
TSMR3Secondary Mirror Ring3
TSMR4Secondary Mirror Ring4
TPMBPrimary Mirror Base 
TPMSPrimary Mirror Spring 
TPMMPrimary Mirror Mounting 
TDODiopter Object 
TDEDiopter Eye 
TIR1Inside Ring1
TIR2Inside Ring2
TIR3Inside Ring3
TOR1Outside Ring1
TOR2Outside Ring2
TOR3Outside Ring3
TC1Clamp1
TC2Clamp2
TC3Clamp3
TC4Clamp4
EPFR1Fitting Ring1
EPFR2Fitting Ring2
EPOR1Outside Ring1
EPOR2Outside Ring2
EPOR3Outside Ring3
EPOR4Outside Ring4
EPOR5Outside Ring5
EPIR1Inside Ring1
EPIR2Inside Ring2
EPIR3Inside Ring3
EPIR4Inside Ring4
EPIR5Inside Ring5
   
EPEyePiece1 mm
EP1FTFitting Tube 
EP1T1Tube 30x1
EP1T2Tube 15x2
EP1DDiaphragm 
EP1L1Lens Mounting1
EP1L2Lens Mounting2
EP1L3Lens Mounting3
EP1C1Cover 30x1
EP1C2Cover 15x2
EP1P1Positioner1
EP1P2Positioner2
EP1P3Positioner3
EP1P4Positioner4
EP1P5Positioner5
EP1P6Positioner6
   
TMTube Mounting3 mm
TMWFWall Front 
TMWRWall Right 
TMWLWall Left 
TMPW1Pivot Wheel1
TMPW2Pivot Wheel2
TMPW3Pivot Wheel3
TML1Lock1
TML2Lock2
TML3Lock3
TMCW3Cog Wheel3
TMBW1Back Wheel1
TMBW2Back Wheel2
TMBW3Back Wheel3
TMNSNonius Support 
   
MBMounting Base3 mm
TMCW1Cog Wheel1
TMCW2Cog Wheel2
TMNNonius 
MBMounting Base 
MBCW1Cog Wheel1
MBPW1Pivot Wheel1
MBBW1Back Wheel1
MBCW2Cog Wheel2
MBPW2Pivot Wheel2
MBBW2Back Wheel2
MBCGCog Grip 

 

Stap voor stap instructies: 

De koker

Het hart van de telescoop wordt gevormd door de koker. Snij daartoe "Telescope Tube 3mm v1.1.svg" uit een plaat van 3 mm dik. De koker heeft code TT en bestaat uit een plaat die in de lengte ongeveer 45 cm en in de breedte ongeveer 25 cm is. Overlangs in de lengte zijn gleuven aangebracht die ervoor zorgen dat het hout buigbaar wordt. Zo kan de koker rond gevouwen worden tot een 6-hoek.

De ringen

De koker wordt in de juiste vorm gedwongen door een 6-tal ringen. Snij daartoe "Telescope Tube Parts 3mm v1.2.svg". De buitenringen hebben codes TOR1, TOR2 en TOR3. De binnenringen hebben codes TIR1, TIR2 en TIR3. Doe eerst een buitenring eromheen. Afhankelijk van het gebruikte hout zal er meer of minder van het hout zijn weggebrand. Dat kan bij hele kleine afwijkingen per snede leiden tot millimeters afwijking voor de hele koker. Het zijn er 36 helemaal rond. Een verschil van 0,03 mm per snede is dan genoeg voor 1 mm verschil voor de hele koker. Om de koker in de juiste vorm te dwingen, zijn dus buiten en binnen ringen aangebracht om de afmetingen van de koker altijd hetzelfde te krijgen.

Schuif eerst de buitenring naar het midden. Er is daar een markering aangebracht een de buitenkant. Doe vervolgens binnenring TIR2 erin. Probeer de binnenring percies binnen de buitenring te krijgen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een lang stuk resthout. Markeer op de lat de afstand van de ring tot het einde van de koker en gebruik deze om de ring aan de binnenkant op de juiste plek te duwen.

Schuif nu aan weerszijden ook een buitenring erop. De ring met gaatjes (TOR1) komt aan de achterkant, waar het gat voor het oculair niet zit. Schuif ze in eerste instantie iets te ver. Als later de binnenringen erin worden gezet, dan wordt de kokerwand goed gefixeerd tussen de twee ringen.

De hoofdspiegel

De hoofdspiegel wordt aangebracht aan de andere kant van waar het oculair zit. Daartoe is een uitsnede van "Telescope Tube Parts 3mm v1.2.svg" nodig. We gebruiken TPMB, TPMM, TPMS, TIR3 en de hoofdspiegel die verkregen kan worden via Ipacity. Onderstaande foto is dus niet compleet. Voor een makkelijke constrcutie is TIR3 belangrijk.

Leg TPMM plat neer. Breng er een goede lijmlaag op aan. Een houtlijm zal waarschijnlijk wel werken, maar voor een degelijke hechting is een (klevende) contactlijm, zoals Bison Kit welicht aan te raden. Hou de spiegel daarbij schoon. Bedenk dat de spiegelde laag óp het glas is aangebracht en niet erachter. Dus het is kwetsbaar.

We tappen vervolgens een M3 schroefdraad in de gaatjes tussen de 2 markeringsringen van TPMB. Daar komen straks de stelschroeven in om de spiegel mee te stellen.

Lijm nu met houtlijm TPMS op TMPB, maar lijm niet de hele onderkant vast. Lijm alleen aan de buitenkant rondom, zodat de veer straks zijn werk nog kan doen. Gebruik de markeringslijn om TPMS te positioneren.

Leg vervolgens TIR3 om TPMS heen onder de spiegel. Het is niet onmogelijk om deze ook later onder de spiegel te krijgen, maar dat is zeker niet gemakkelijk. Doe dat dus nu! Lijm vervolgens de spiegel op TPMS, maar verlijm alleen het midden, zodat de veer zijn werk kan doen. Gebruik ook hiervoor de markeringslijnen op TPMB om de spiegel goed in het midden te krijgen.

Voor het latere stellen van de spiegel is het aanbrengen van een kruis precies in het midden van de spiegel erg belangrijk. Gebruik een dunne stift en hou rekening met de dikte van de stift. Dit moet liefst op 0.1 mm nauwkeurig. Het kruis is overigens later niet zichtbaar. Dat deel van de spiegel speelt geen rol.

Schroef nu de stelschroeven in de 3 schroefgetapte gaatjes. Nu kun je de positie van de spiegel stellen. De hoofdspiegelconstructie is klaar. In onderstaande foto zonder binnenring. Die moet er nog onder.

Zet nu de spiegelconstructie op de achterkant van de telescoop. Schuif de binnenring erin en schuif de buitering terug naar buiten. De koker komt nu goed klem te zitten. Gebruik drie korte schroefjes met bout om de spiegelconstructie vast te zetten. Dit hoeft niet verlijmd te worden in verband met eventueel onderhoud later.

De oculairspiegel

De oculairspiegel projecteert het beeld naar het gat voor het oculair. Daartoe is een uitsnede van "Telescope Tube Parts 3mm v1.2.svg" nodig. Daarvan gebruiken we: TSMB, TSMP, TSMM, TIR1, TSMH1, TSMH2, TSMS1, TSMS2 en 4 beugeltjes TSMR1 t/m 4. En verder hebben we de volgende onderdelen nodig: 4 moertjes M3 en 4 schroefjes M3 11 mm lang en de binnenspiegel die ook verkregen kan worden bij Ipacity.

Lijm eerst TSMP in het gleufjes in TSMM. Zet vervolgens 2 moertjes aan één kant in de uitsparingen in TSMP.

Lijm vervolgens TSMH1 eroverheen, zodat de moertjes vast komen te zitten. Doe hetzelfde met de andere 2 moertjes en TSMH2 aan de andere kant.

Lijm nu de binnenspiegel aan de andere kant van de moertjes precies in het midden vast. Laat de beschremfolie op de spiegel zitten zo lang deze niet in gebruik is.

Verlijm nu TSMS1 en TSMS2 aan weerszijden bovenaan TSMB. Hou er rekening mee dat de binnenring TIR1 helemaal boven TSMB wordt aangebracht in de uitsparing.

We gaan nu de schroeven vastzetten met de beugeltjes. Leg een schroef plat tegen TSMB, zodat de kop een beetjes verzinkt in de bovenste uitsparing. Breng nu het beugeltje aan met weinig lijm, zodat het schroefje later nog kan worden bewogen. Herhaal dit voor alle 4 de schroeven.

Schroef nu de binnenspiegel met de 4 schroefjes in de 4 moertjes. Zit al in meerdere slagen moeten gebeuren, anders trekt de spiegel scheef. De binnenspiegelconstructie is nu klaar.

 

Schuif nu de binnenspiegelconstructie in de koker aan de bovenkant. Het kan zijn dat een een platte geleider, zoals hier een breekmesje nodig is om het erin te krijgen. Zorg ervoor dat de binnenspiegel weerkaatst richting het gat voor het oculair. Positioneer de binnenspiegelconstructie precies tussen 2 buigingen van de koker. Schuif vervolgens de buitenring weer terug naar het uiteinde waar nu ook de binnenring zit. De boel zal goed vast komen te zitten, zoadat verlijmen niet nodig is. Zo is ook onderhoud goed uit te voeren.

 

 

 

Please add the machine settings you used to the machine settings page of the machine you used. 

Ontwikkelingen: 

Ontwerp

Het ontwerp moest aan de volgende eisen voldoen:

 • afstelbaar
  Het moest afgesteld kunnen worden nadat het in elkaar gezet is. Het kartonnen ontwerp is dat niet. Eenmaal in elkaar is er geen afstelling meer mogelijk.
 • bruikbaar voor commercieel oculair
  De fitting van de telecoop moet zo zijn gemaakt dat een commercieel oculair erin kan passen.
 • stabieler statief
  De kartonnen telescoop is erg onstabiel. Een lichte aanraking met de oogkas is al genoeg om de kijkrichting te veranderen.
 • toebehoren op basis van spullen van Astromedia
  Voor het eerste ontwerp wilde ik gebruik maken van de lenzen en spiegels van Astromedia. Later kan het dan bruikbaar worden gemaakt voor andere spullen.
 • materiaal hout
  In plaats van karton wil ik gebruik maken van hout.
 • vrij beschikbaar
  Het ontwerp moet vrij toegankelijk en beschikbaar zijn voor anderen. Werken in open source formats ligt dan voor de hand.