De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/fabpublicatie/pantom-een-lopende-broek

Pantom, een lopende broek

By grraymond on di 27 nov 2012 15:30:51
Een lopende broek voor in een winkeletalage
Machines: 

lasercutter

Moeilijkheidsgraad: 

Gemiddeld

Constructie tijd: 
6.00Hours
Kosten inschatting: 
€15.00
Onderdelen lijst: 
  • hout
  • schuurpapier
Stap voor stap instructies: 

Voor een schoolproject maken we een lopende broek voor een winkeletalage. De broek moet meelopen met voorbijgangers. 

Ik ga kort uitleggen hoe we alles gaan maken, en vervolgens wat wij hier bij het fablab gedaan hebben.

 

Er wordt een groot staand raamwerk gemaakt en aan de bovenste lat komt een houten kastje te hangen. Dit bovenste gedeelte fungeert als een rail, die gaat zorgen voor de voor een achterwaartste beweging van het geheel. Aan de twee zijpalen komen katrollen te hangen waartussen een touw gaat lopen. Dit touw gaat dus samen met de broek en het kastje heen en weer. De roterende beweging wordt doorgegeven aan een mechaniek in de broek waardoor de broek gaat "lopen".

 

Wat wij bij het fablab gemaakt hebben is de houten doos en het "skelet" voor de benen. De doos en het skelet zijn op een dusdanige manier ontworpen dat ze makkelijk in en uit elkaar te klikken zijn. Het skelet voor de benen gaan we wel lijmen, omdat dit steviger is. Ook hebben we alle poulies gemakt, waar het touw langsheen loopt. Deze poulies worden gelagerd.

De bouwtekening van de doos hebben we bijgevoegd en er pasten een paar gaten niet helemaal, deze hebben we bijgeschuurd.

 

Wat een leermomentje voor ons was, was dat correldraw, het programma van de grote lasercutter, automatisch onze .svg bestanden verkleinde. Deze moesten we dus telkens handmatig weer op de ware grootte maken.

 

Hoe het project verder in zijn werking gaat:

Zoals op de hoofd-tekening te zien staat er 1 touw centraal die het geheel aanstuurt, zowel de voorwaartse beweging als het mechaniek van de benen. Dit touw wordt aangedreven door een ruitenwissermotor die doormiddel van een relais wordt omgepoold, zodat hij zowel voor als achterwaarts kan bewegen. De ruitenwissermotor wordt aangestuurd door arduino die een signaal krijgt van het systeem wat is geschreven in c++ (OpenFrameWorks). Aan de andere kant van OpenFramWorks zit een kinect die kijkt of er mensen voor een winkel etalage lopen. Zo ja, dan kiest hij er 1 uit (zodat de broek niet in de war raakt) en maakt daar een "blob" van. De coordinaten hiervan worden doorgestuurd naar het systeem. De laatste input voor het systeem zijn 2 afstandsensoren, die kijken op welke positie de broek op dat moment is. Het systeem vergelijkt het coordinaat van de broek met die van de blob, en stuurt op basis daarvn de ruitenwissermotor aan.

Please add the machine settings you used to the machine settings page of the machine you used. 

Bijlage: