De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/fabpublicatie/pcb-ontwerpen-inkscape

PCB ontwerpen in Inkscape

By rick on wo 23 dec 2015 09:31:59
Authors: 

Rick Companje

PCB ontwerpen in Inkscape
Termen: 

PCB, printplaat, frezen

Machines: 

mantis, cncfrees

Materials: 

PCB

Moeilijkheidsgraad: 

Beginner

Training tijd: 
2.00Hours
Step by step instructions: 

Als je een print (PCB) wil ontwerpen dan zijn daar een meerder goede programma's voor bijvoorbeeld Eagle, KiCad of Fritzing. Vanuit deze programma's kun je exporteren die je kunt printen of die kunt graveren met een CNC-frees (bijvoorbeeld de Mantis). Echter, soms wil je gewoon iets zelf tekenen in een tekenprogramma in plaats van gebruik te maken van de handige functies die de genoemde programma's bieden.

Deze uitleg beschrijft hoe je vanuit Illustrator, CorelDraw of Inkscape een vector tekening kunt maken die je vervolgens met de CNC-frees kunt frezen.

De standaard-afstand tussen gaatjes van bijvoorbeeld een gaatjesprint (en ook de afstand tussen de pinnen van pin-headers en veel compenten is 1/10e inch (0.1"). Het kan handig zijn om een grid te maken met een hoop cirkeltjes zoals te zien is in de volgende afbeelding:

belangrijkste zaken die ik zelf wil onthouden zijn:

- als je een outline van de banen op je print wilt maken kun je dat goed doen met Inkscape. Dit staat beschreven op de wiki van Protospace: http://wiki.protospace.nl/index.php/Milling_PCB_From_Fritzing (link werkt niet meer?), deze dan: http://scuola.arduino.cc/en/content/prepare-file-milling

 

- Als bij de stap Stroke To Path je cirkels niet rond meer zijn maar er heel gek uitzien dan kun je dat oplossen door tekening 10x zo groot (1000%) te maken en dan pas Stroke To Path te doen. Vervolgens maak je hem weer klein.

Als je eenmaal een goede SVG hebt kun je deze omzetten naar een GCODE bestand. Dit kan bijvoorbeeld met PyCAM. Dit programma staat geinstalleerd op de zwarte Ubuntu computer die met de Mantis CNC frees is verbonden. PyCAM gaat niet zo handig om met de margins van je tekening. Dus zorg ervoor dat je aan alle kanten ongeveer 5mm margin toevoegt. Dit kan met door relative margins te kiezen in PyCAM met en vervolgens 4 keer het getal 5 in te typen. (Dus niet -5 bij relatieve margins). Bij relatieve margins kun je niet de z-margin instellen. Waarom dat is weet ik niet.

In de GCode die PyCAM maakt wordt maar 1x de speed ingesteld. De firmware die nu op de Mantis staat kan hier niet goed mee omgaan en wilde vervolgens alles op maximale snelheid doen. Ik heb de firmware aangepast en de FAST_XY_FEEDRATE en de SLOW_XY_FEEDRATE beide met een factor 10 verkleind naar respectievelijk 400 en 120. Dit is een workaround totdat er betere firmware beschikbaar komt (en/of wordt geinstalleerd).

Vervolgens gebruik je ReplicatorG om de GCode van PyCam naar de Mantis te sturen. ReplicatorG staat ook op de zwarte Ubuntu computer. Zie voor uitleg ook de handleiding van de Ultimaker 3D printer.

    

Het maken van een PCB gaat nu redelijk. De beperkende factor lijkt nu nog het 'zwabberen' van de freeskop waardoor het resultaat wat rafelig of te grof is. Ik heb de dremel zelf wat steviger vastgezet (met een tie-wrap) maar het lijkt er op dat het kopje van deze dremel niet goed het freesje centreert.

Failures: 

Aujourd'hui, Grand Carrera a annoncé une autre version dans leur œuvre d'art une collection lentement mais sûrement en expansion - une ligne extrêmement limitée de replique montre uniques qui comportent une sculpture véritablement microscopique, conçu par Willard Wigan. Le Tag Heuer Grand Carrera Art Piece 1 http://www.irepliquedemontres.com TAG Heuer est la dernière addition, à la suite des morceaux qui ont comporté des maquettes à peine visibles d'un voilier, un colibri, un faucon et même un masque tribal.

Further developments: 

 

Ik heb nog geen ervaring met het uitvoeren van verschillende taken/programma's achter elkaar zoals: eerst banen frezen daarna gaten boren en vervolgens het printje uitzagen. Als iemand daar tips voor heeft hoor ik het graag.

Groet Rick