De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/fabpublicatie/van-sketch-naar-3d-printer

Van Sketch Up naar 3D Printer

By julstar12 on ma 18 mrt 2013 23:24:13
Een duidelijke uitleg hoe je het beste een sketch up model goed uit de UltMmaker krijgt.
Machines: 

ultimaker

Moeilijkheidsgraad: 

Gemiddeld

Training tijd: 
2.00Hours
Step by step instructions: 

Benodigheden:

  • Sketch Up Pro (basic, plug ins zijn dan wel vereist)
  • Mesh Lab
  • Cura

Stap 1:

Wanneer je sketch up basic gebruikt is het noodzakelijk dat je plug ins download. De plug in kan je eenvoudig downloaden en installeren via deze link:

Het installeren van de plug in doe je door op de volgende ‘tab’ te klikken (window Preferences) dan verschijnt dit scherm:

Kies Extensions en klik ‘install Extension’. Vervolgens selecteer je het bestand dat je hebt gedownload via de link en de plug in is vervolgens geïnstalleerd.

Stap 2:

Er van uitgaande dat je model klaar is om uitgeprint te worden volgt stap 2. Sla het bestand op via (fileexports as 3D model) vervolgens geef je je ‘file’ een naam en sla je het bestand op als een OBJ file.

Stap 3:

Om te controleren of je model goed in elkaar zit en klaar is om te printen gebruiken we het programma mesh lab. (link: ) met dit programma moet je kijken of er onenigheden etc in het model zitten.

Dit doe je door (fileimport mesh selecteer obj.file)

Stap 4:

Nu je weet hoe het model er uit ziet is het tijd om het bestand in een stl bestand te converteren. Dit kan eenvoudig in het programma Mesh Lab zelf. Dit doe je door (fileexport mesh as stl.file) je bestand is nu geconverteerd naar een waardige stl file dat leesbaar is voor Cura. (link: http://wiki.ultimaker.com/Cura)

Stap 5:

Het volgende programma is Cura. In dit programma kan je de stl file importeren en laten printen door de UltiMaker. Dit is eenvoudig te doen door (fileload model filestl bestand). Het programma Cura laad het model vervolgens in de virtuele printer.  Je moet nu controleren of het model goed in de ultimaker past. Dit is eenvoudig te doen door op het knopje ‘scale object to fit machine’ te drukken. Wanneer je op dit knopje drukt past Cura automatisch het model aan voor de grootte van de printer.

Door vervolgens op prepare print te drukken gaat het programma Cura het model layer voor layer omschrijven in een zogenaamde GCODE. De taal waarin de UltiMaker print. Dit kost even tijd maar geeft een visueel resultaat waarin je precies kan controleren per layer hoe de printer ter werk gaat. Dat doe je door bovenin een layer nummer in te typ
en.

Wanneer het model volledig is gerenderd is het de bedoeling dat je de geëxporteerde GCODE plaatst op een SD kaartje. Wanneer dit is gedaan is de laatste stap het kaartje in de Ultimaker te plaatsen. Vervolgens selecteert men in de UltiMaker (SD CARD MENU à GCODE bestand). De UltiMaker gaat vervolgens het model printen.

SUCCES! 

Media: