De War Badge
Actuele versie: http://oud.fablabamersfoort.nl/nl/fabpublicatie/verlichte-printplaat-fotolijst

Verlichte printplaat in fotolijst

By Timo on wo 21 okt 2015 21:05:07
Auteurs: 

Timo Ammerlaan

Een oude printplaat gestript en ingelijst, voor extra schoonheid heb ik er een paarse backlight achter gemonteerd.
Materialen : 

4mm triplex

Machines: 

lasercutter

Moeilijkheidsgraad: 

Beginner

Constructie tijd: 
3.00Hours
Kosten inschatting: 
€15.00
Onderdelen lijst: 
  • 25 LEDs
  • 5V 500mA voeding
  • 60 vierkante centimeter triplex (4mm dik)
  • Een fotolijst
  • Een oud moederbord
  • Koperdraad
  • Kopertape
Stap voor stap instructies: 

Ontwerpfase

In Solidworks heb ik een pilaartje ontworpen van vier identieke stukjes hout (dan hoefde ik maar 1 plankje te ontwerpen in plaats van 4). Hierin heb ik kantelen in verwerkt zodat ze in elkaar konden schuiven. Voor de LED pinnen heb ik 1mm doorsnee gaatjes geplaatst, 2 pinnen per LED en 2mm tussen die twee gaten. Houd 6 mm afstand tussen de LEDs want ze zijn iets groter dan 5mm (neem 1 mm bij de opgegeven afmeting, scheelt een hoop gepriegel)!

 

Lasesnijder fase

Van mijn plankje heb ik een dxf file gemaakt, en deze geopend in Inkscape. In Inkscape kon ik deze vervolgens 3 keer kopiëren en naast elkaar zetten. De dubbele lijnen heb ik verwijderd en vervolgens heb ik het opgeslagen als svg file. Met Visicut heb ik het geopend en naar de lasersnijder gestuurd. De instellingen die ik voor de snijder gebruikt heb waren 100 voor power en 1.5 voor snelheid.

 

Bouwfase

Voordat ik de boel in elkaar lijmde heb ik een boel gesoldeerd.

Eerst heb ik alle LEDs in dezelfde richting in het hout gestoken (kathode naar binnen) en bij het hout de pinnen van elkaar af gebogen.

Aan de anode (+ kant) van elke LED heb ik een 100 Ω weerstand gesoldeerd, om het overzichtelijk te houden (kathode kon ook, maar in ieder dezelfde pin voor alle LEDs). Vervolgens heb ik om elke weerstand een stuk krimpkous gedaan om de boel geïsoleerd te houden. De losse uiteindes van de weerstanden moesten allemaal aan 5V, dus ik kon deze in elkaar draaien en solderen. De binnenkant had alleen kathodes, dus die konden mooi aan elkaar gesoldeerd worden. Van elke plank knipte ik de overige stukken draad af, op 1 na zodat die nog verdraaid kon worden met die van de andere plankjes.

Vervolgens lijmde ik de pilaarstukken aan elkaar. Nadat het gedroogd was heb ik de losse draden in elkaar gedraaid om vervolgens de rode en zwarte draden eraan te solderen (rood +5V, zwart 0V). Om de elektriciteit van het midden van de lijst naar de rand te leiden, heb ik kopertape geplakt (ook een stukje om de rand heen, zo kun je draden aan de achterzijde van de lijst solderen. De rode en zwarte draad heb ik hieraan gesoldeerd. Vervolgens heb ik de pilaar aan de bodem gelijmd. Nadat deze gedroogd was heb ik het moederbord op de pilaar gelijmd.

Nu was het wel mooi geworden, maar mijn broer merkte op dat de printplaat een beetje een donker afstak tegen de verlichte achtergrond. Ik besloot nog een LED tegen de vooruit te plaatsen om dit te verhelpen (op de foto kun je hem in het midden van de onderkant zien zitten).  Met een mesje heb ik een kabeltgoot uitgesneden uit de lijst. Voor de LED heb ik twee gaatjes geboord voor de pinnen. Dit heb ik gesoldeerd en aangesloten.

 

In principe heb ik dit zonder problemen in elkaar gezet, ik heb alleen geen foto's gemaakt van het bouwproces. Ik hoop dat de bijgevoegde bestanden genoeg houvast bieden.

Please add the machine settings you used to the machine settings page of the machine you used.